H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Για περισσότερες πληροφορίες για την χρήση των cookies δείτε περισσότερα εδώ

Κρόκου Κοζάνης Προϊόντα

Εμφάνιση:
Ταξινόμηση:

ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΝΗΜΑ Βιολογικός

ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΝΗΜΑ Βιολογικός 1 gΟ Κρόκος Κοζάνης (ελληνικό saffron) ξεχωρίζει για την άριστη ποι..

4,25€

ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΚΟΝΗ Βιολογικός

ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΚΟΝΗ Βιολογικός 1 gΟ Κρόκος Κοζάνης (ελληνικό saffron) ξεχωρίζει για την άριστη πο..

4,25€

ΚΡΟΚΟΣ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ, ΓΑΡΥΦΑΛΟ ΡΟΦΗΜΑ Βιολογικό

Βιολογικό ρόφημα με κανέλα, γαρύφαλο & κρόκο ΚοζάνηςΟ κρόκος ισχυροποιεί την άμυνα του οργανισμο..

4,60€

ΚΡΟΚΟΣ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΡΟΦΗΜΑ Βιολογικό

Βιολογικό ρόφημα με μέλι, πορτοκάλι  & κρόκο ΚοζάνηςΟ κρόκος ισχυροποιεί την άμυνα του οργα..

4,60€

ΚΡΟΚΟΣ ΜΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ, ΛΟΥΙΖΑ ΡΟΦΗΜΑ Βιολογικό

Βιολογικό ρόφημα με φασκόμηλο, Λουΐζα & κρόκο ΚοζάνηςΟ κρόκος ισχυροποιεί την άμυνα του οργανισμ..

4,60€

Κρόκου Κοζάνης Προϊόντα

Κρόκος Κοζάνης

Ο Κρόκος Κοζάνης χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, την ποτοποιία ακόμα δε και στην ζωγραφική (Οι βυζαντινοί ζωγράφοι τον χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα).

Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται σαν τέλειο εμμηναγωγό, άριστο στομαχικό, σαν αντισπασμωδικό και διεγερτικό. Από πολλούς ειδικούς υποστηρίζεται ότι καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τους κωλικούς. Εξωτερικά χρησιμοποιείται στο γιάτρεμα σπυριών, φλεγμονών και στις παθήσεις κυρίως του στήθους.

Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τον κρόκο για τις αφροδισιακές του ιδιότητες. Πολλοί συγγραφείς, η μυθολογ
ία μας αλλά και η Παλαιά Διαθήκη, συνδέουν τον κρόκο με τον έρωτα και την γονιμότητα.


Στην Ινδία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση και σαν θυμίαμα, καθώς και για το βάψιμο των μανδυών των ιερέων, συνήθεια που την είχαν και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι.

Ο μύθος του Κρόκου

Καθώς ο Ερμής εξασκούνταν στη δισκοβολία, πλήγωσε θανάσιμα το θνητό φίλο του Κρόκο. Τι ντροπή! Πως αυτός, ένας θεός, σκότωσε έναν άνθρωπο! Ο Ερμής στεναχωρέθηκε αφάνταστα. Έτσι, αποφάσισε να χαρίσει την αθανασία στον Κρόκο μεταμορφώνοντας το άψυχο κορμί σ' ένα πανέμορφο μοβ λουλούδι και το αίμα του κρόκου σε τρία κόκκινα στίγματα στην καρδιά του λουλουδιού. Από τότε, κάθε φθινόπωρο, τα λουλούδια του Κρόκου σκεπάζουν τη γη της Κοζάνης, στη Δυτική Μακεδονία, μ' ένα μοβ χαλί και γεμίζουν τον αέρα με το λεπτό άρωμά τους.

Τρόπος χρήσης του Κρόκου Κοζάνης στη μαγειρική

Ο Κρόκος Κοζάνης, σαν μπαχαρικό, προσθέτει στα φαγητά το λεπτό του άρωμα, την πικάντικη γεύση και το όμορφο κίτρινο χρώμα του. Ταιριάζει ιδιαίτερα στο ρύζι, ζυμαρικά, σάλτσες, κοτόπουλο, ψαρόσουπες, αρνί, πατάτες, όσπρια, τσουρέκια & κέικ, παγωτό.
Η φιλοσοφία της χρησιμοποίησης του κρόκου, μοιάζει μ' αυτήν ενός ακριβού αρώματος: Χρησιμοποιείται στην ποσότητα που αναφέρεται κάθε φορά στη συνταγή, γιατί διαφορετικά αλλοιώνεται η γεύση των φαγητών. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα μουλιάζουν σ' ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και προστίθεται στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί.

Τρόπος χρήσης του Κρόκου Κοζάνης σε ροφήματα

Όταν ο κρόκος είναι σε στίγματα, υπολογίζουμε 10-12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού ρόφημα. Όταν ο κρόκος είναι σε σκόνη χρησιμοποιούμε μισό από το φακελάκι των 0,25g για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού. Η σκόνη δεν χρειάζεται μούλιασμα, αλλά προστίθεται κατ' ευθείαν στα ροφήματα ή το νερό.

Πηγή: Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης


Το κατάστημά μας διαχειρίζεται επίσης ξηρούς καρπούς, σουσάμι, σινάπι, δημητριακά